Köpeklerde Görme Kaybı Belirtileri

Köpeklerde Görme Kaybı Belirtileri

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de gözlerinin arkalarında ışığı toplayan ve bunu yorumlayarak beyne gönderen retina bulunmaktadır. Retina’nın merkezinde, çevredeki renkleri ışıkları nesneleri detaylı bir şekilde görmesini sağlayan maküle bölgesi yer almaktadır. Tam olarak bu bölgenin bozulması ve maküler hücrelerinin alt kısmında yer alan birbirlerinden ayrılmasıyla maküler dejenerasyonlar oluşur. Böylelikle köpeklerde maalesef ki görme kayıpları oluşur. Çevresindeki ayrıntıları net olarak görmez ve seçmekte güçlükler yaşar. Görüntüde kayıplar ve seçememe olduğu için nesneleri belirleyemezler. Bu nedenle nesneleri seçmekte oldukça zorluk yaşarlar.

Maküler dejenetör zaman içerisinde, genetik kodlamalara ya da yaşa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüzde Şu an için herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Köpekler için Ekstra bir acı yaşamazlar ve ağrıya sebep olmaz. Bu tip hastalıklar genellikle yavaş yavaş ilerlerler. Genellikle dişi köpeklerde daha fazla görülme alternatifleri bulunmaktadır. Origo  veteriner kliniği olarak hasta olan köpeğiniz için gerekli bilgilendirmeyi yaparak hizmet sağlamaktadır. Bu gibi durumlarda en büyük destekçiniz olmaktadır.

Bu hastalık ileri derecedeki bir hastalık olduğundan kaynaklı içerisindeki Bu hastalığı sizler de fark gelebilirsiniz. Zamanla gece görmeleri zorlaştığı için göz bebeklerinde iyileşmeler oluşabilir. Tabii ki bu ilk zamanlarda hemen kendini belli etmeyebilir yavaş yavaş ilerleyen bir hastalık olduğu için faktörler arasına girmektedir. Görme kayıpları ilerki dönemlerde tamamen görmesine etkiler. Hastaların risk faktörleri arasında obezite pıhtılaşma önleyici kullanılan ilaçlar, yaşlanma genetik yatkınlıklar ve sigara dumanına maruz kalan hayvanlar da daha fazla kayıplar yaşanmaktadır. Köpeklerde hastalıklardan kaynaklı bir takım rahatsızlıklardan görme kayıpları oluşabilir. Köpeklerde genellikle körlüğe sebep olan nedenler bulunmaktadır. Körlüğe sebep olan bu nedenler;

  • Katarak
  • Glokom
  • Progresif
  • Retinal atrofi yani retina tembelliği gibi hastalıklar etken olmaktadır. Köpeklerde oluşan bu hastalıklar 1 ve 2 gözü birden kör etme sorunlar oluşmaktadır.

Aşırı glikoz lenslerin bozulmasına neden olur. Lensler zamanla yatılabilir ya da iltihaplanmalara sebep olur. Bu da köpeklerde körlüğe neden olabilir. Genellikle ırklarına göre bu hastalıklar daha fazla görülmektedir.

 

Köpeklerde Körlük Belirtileri

Köpeklerde körlük belirtileri olarak bir takım gözle görülür etkenler olmaktadır. Bu belirtiler;

  • Ev içerisinde sakarlıklar oluşabilir mobilyalara ve kapılara çarpabilir.
  • Gün ortasında isteksiz davranabilir. Hiç hareket etmek istemez hareket etmekten de korkar.
  • Gürültülere karşı güçlü tepkiler verirler.
  • Bilinç bulanıklıkları yaşarlar ve konfüzyon oluşur
  • En büyük belirtisi depresyona aşırı uyku ve göz bebeklerinde değişiklikler oluşmasıdır.

Maddeler halinde sunulan bu belirtiler köpeklerinizde gözlemlemeniz gerekir. Olası durumlarda vakit kaybetmeden origo veteriner hekimine başvurabilirsiniz. Uzman olan hekimleri köpeklerinizdeki körlük derecesini belirler. Oluşan körlük nedenini teşhis ederek, tedavi süresine başlarlar. Origo veteriner kliniğinin donanımlı son gelişmiş teknoloji ile işte testler gerçekleştirilmektedir.

Köpeklerde Oluşan Körlük Tedavi Edilir Mi?

Hayatınızı paylaştığınız küçük dostlarınızda oluşan körlük tedavi edilip edilmemesi bağışıklık sistemine bağlıdır. Köpeklerde oluşan diyabet hastalığına neden olduğu körlüklerde insülin uygulanır. Böylelikle kan şekeri seviyelerine eşit olarak tutar ve dengeler. Köpeğinizin gözlerini Güneş ışınlarından korumalıdır. Böylelikle gözlerdeki katarakt oluşlarını azaltabilirsiniz. Köpeklerinizde sağlıklı beslenme ve günlük vitaminlerine düzenli olarak almasını sağlayarak göz sağlığını koruyabilirsiniz.

 

Görme Engeli Olan Köpeklerde Bakım

Görme sıkıntısı yaşayan köpeklerde tedavi için seçenekler bulunmaktadır. Origo veteriner kliniği sağlamış olduğu en iyi hizmetlerle köpeklerinizdeki görme engellilerine tedavi edebilir. Yalnız bazı durumlarda görme kayıpları kalıcı hale gelebilir. Körlük aşamasında olan bir köpekte en etkili sizin rolünüzdür. Köpeğinizi mutlu ve huzurlu hissettirmeniz gerekir. Her daim yanında olduğunuzu hissettirmeniz gerek. Gözlerini kaybeden bir köpek diğer organlarını daha çok kullanmaya başlar. Böylelikle görme engel olan köpeğinizde evlerinizi onlar için düzenlemeli. Onlar için tehlikeli olan merdiven ve balkonları erişimlerine kısıtlayarak güvenlik sağlamanız gerekir.

Köpekleriniz körlüğünden kaynaklı sağa sola çarpma gibi durumları yaşayabilir. Böylelikle düzenli olmak ve çok eşya bulundurmamanız gerekir. Yataklarını yiyecek ve içeceklerini rahatlıkla ulaşabileceği alanlara yerleştirilmesi gerekir. Sürekli olarak sözlü komutlar çalışılmalı. Göremediği için tabii ki korkuları korkuları olmayacak tamamen sizlerin komutların uyacak ve komut dışına çıkmayacaktır. Sosyalleştirmek adına sürekli dışarıya çıkarın. Görme sıkıntısı yaşasa da yerleri sana ve keşfeder. Diğer organların daha fazla kullanacağı için koku alma ve işitme duyuları çevreyi rahatlıkla keşfeden ve tanır.

Telefon
WhatsApp
Adres Tarifi
İnstagram