Evcil hayvan çip başvurusu oldukça basittir. Tarım ve Orman Bakanlığı, evcil olan hayvanların sokağa terk edilmesini önleyebilmek amacı ile 2018 yılında aldığı karar sonucu kedi, köpek ve gelincik hayvanlarının kimliklendirilmesini zorunlu hale getirdi. Evcil olan hayvanlar, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) ile kolay bir şekilde kayıt altına alınabiliyor. Aşı takibi yapılması ya da kaybolan hayvanın sahibine kolay bie şekilde ulaşabilmesini sağlıyor. Mikro çip uygulaması 1 Ocak 2021 tarihi döneminde başlamıştı. Uygulamayı gerçekleştirmek için son tarih ise 31 Aralık 2022 tarihi olduğu söylendi Hayvan sahibi olan bireyler için belirtilen tarihe kadar PETVET kayıt işlemlerini yaptırmaz ise para cezası ödemek zorunda kalacak.
15 karaktere sahip kimlik numarası yer alan mikro çip, birbirinden farklı ve her biri tek bir hayvana ait şekilde yapılır. Pirinç tanesine sahip bir büyüklüğü vardır. Aynı zamanda deri altına enjekte edilir. Mikro çip uygulaması ile PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, sahip olduğu türü, ırkı, cinsiyeti, renk doğum tarihi, hayvan sahibi adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgisi ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydedilmektedir. Yılbaşı gününe kadar cezasız bir şekilde hayvanlara çip takma işlemi devam etmekteydi. Evcil hayvanlar için çip hem ilçe müdürlüklerinde hem de yetkili özel veterinerlerde taktırılabilir. Yine yetkili olması şartı ile evcil hayvanlarınız için çipleri hayvan hastanesinde ve veteriner kliniklerinde kısa sürede taktırabilirsiniz.
Mikro çip uygulaması sonucu evcil hayvan kayıt sistemine (PETVET) hayvan adı, pasaport numarası, sahip olduğu tür, ırk, cinsiyet, rengi, doğum tarihi, sahibi adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahallesi, acil durumda ulaşılabilecek birey bilgileri ile birlikte aşı, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyon bilgisi de kaydedilmektedir. İl ve ilçe tarım orman müdürlüğünde çip fiyatı 85 TL deniliyor. Özel veterinerlerde ise taban fiyat 300 TL civarında başlıyor.
Türk Veteriner Hekim Birliği’nin kedi, köpek ve gelinciklerde kimliklendirilmesine ilişkin yaptığı açıklamalara göre, Türkiye’de 4 ile 6 milyon arasında sahibi olan küçük evcil hayvan olduğu tahmin edilmekte. Şu anki söylenenlere göre çiplenen hayvan sayısının ise yaklaşık 1 milyon olduğu biliniyor. Yani, 21 Aralık tarihinde açıklanan bu verilere göre, evcil hayvanların yaklaşık yüzde 25’i çiplendiği bildirilmiştir. Bakanlığın yaptığı açıklamalara göre, 1 milyon 101 bin 557 adet ev hayvanı kimlendirilip kayıt altına alındığı öğrenildi.
Evcil hayvana çip taktırmak, Resmi Gazete’de yayımlanan Köpek, kedi ve Gelinciklerin kimliklendirilebilmesi ve kayıt altına alınabilmesine dair yönetmelikle tamamen zorunlu hale getirildi. Bu yönetmeliklere göre 31.12.2022 tarihine kadar bütün kedi, köpek ve gelincik sahipleri; il ve ilçe müdürlükleri ve bakanlıkça belirlenen kurum kuruluş ya da tüzel kişilere başvuru yapılıp evcil hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına aldırmakla yükümlü olmaktadır. Kedi ve köpeklere çip takılması, yeni doğan ve sahiplenilmiş evcil hayvan için geçerli iken Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde evcil hayvanlar için geçerli olmayacaktır.
Evcil hayvan mikro çipleri; Radyo Frekans Etiketi Tanımlama Sistemleri ile çalışma göstereb ve 15 haneli özel bir kimlik bilgisine sahip pirinç tanesi büyüklüğünde mikro bir cihaz olarak tanımlanabilir. Mikro çip; evcil hayvanlara çip zorunluluğu kapsamlarında kedi, köpek ve gelinciğe özel olarak tanımlanır. Radyo Frekans Teknolojisi ile içinde barındırdığı kimlik numarasını okuyucu cihazlara aktarma prensipleri ile pil veya dahili güç kaynağı olmadan çalışmakta ve evcil hayvanın kimlik bilgisinin tanımlanmasına yardımcı olur.
Gelincikler, kedi ve köpeklere mikro çip uygulaması, yalnızca il/ilçe müdürlüğü ve veteriner hekimler aracılığı ile yapılır. Mikro çip; Özel bir iğne aracılığı ile evcil hayvanının kürek kemiği arasında gevşek derisinin altına bir enjekte edildiği için kedi ve köpeklere çip taktırma işlemleri sırasında doğru noktaların saptanması ve steril koşulun sağlanabilmesi için mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınması gerekmektedir.
Gelincikler köpek ve kedilere çip taktırma prosedürleri anestezi gerektirmeyen, aşılamaya benzer, oldukça kolay bir işlem. Pirinç tanesi kadar büyüklüğünde çipi veteriner hekimi bir enjektör yardımı ile deri altına yerleştirmektedir. Evcil hayvanınıza çip takılırken meydana gelen ağrı çok hafif ve kısa süreli olacaktır. Mikro çip takılırken anestezi kullanımına hiç gerek yoktur.